Fixarea dioxidului de carbon: favorabila pentru producţia culturilor agricole si pentru mediu

Lucien Carlier, Ioan Rotar, Roxana Vidican

Abstract


Dezvoltarea agriculturii pe parcursul secolelor si deceniilor trecute a antrenat consumul rezervelor de carbon din
sol, care au fost create de-a lungul unei lungi perioade de timp. În cea mai mare parte a solurilor cultivate, în special în
zonele aride si semi – aride, aceasta acondus la reducerea productivitaţii acestora în relaţie directa cu degradarea si
desertificarea lor. Acum a sosit momentul sa sa schimbe sensul acestei tendinţe. S-a demonstrat faptul ca acest lucru
este posibil, dar cu condiţia modificarii tipului de agricultura practicat. Sechestrarea carbonului implica si posibilitatea
unei soluţii cu câstig dublu, precum si noi beneficii pentru comunitaţile din zonele aride. Trebuie atrasa atenţia
autoritaţilor guvernamentale asupra beneficiilor potenţiale si a necesitaţii iniţierii unui proces de colectare de date si
analiza a rezervelor si fluxului de carbon, din diferite situri atent alese, la o anumita scara.

Keywords


agricultura, soluri, prerie

Full Text:

PDF