Influenţa Radiaţiilor Infraroşii cu Lungime de Undă Mare asupra unor Culturi Legumicole Cultivate în Climat Controlat

Mirela Coman, V. Singureanu, T. Rusu, G. Taro

Abstract


Lucrarea prezintă rezultate preliminare din activitatea de cercetare privind efectul radiaţiilor infraroşii cu lungime de undă mare asupra diferitelor tipuri de culturi legumicole în condiţiile unei monitorizări automate a microclimatului. Câmpul experimental a fost amplasat în sere clasice de tip „Prinz-Dokkum” situate în Baia Mare, Romania, fiind compus din doi factori experimentali: proba martor (nesupusă acţiunii radiaţiilor infraroşii cu lungime de undă mare) şi proba testată (supusă acţiunii radiaţiilor infraroşii cu lungime de undă mare). Activitatea de cercetare şi observare a cuprins următoarele lucrări: monitorizarea microclimatului on-line la următorii parametrii: temperatura: 22°C (18 - 22°C) şi umiditate relativă a aerului 55 % (50 - 70 %), semănatul şi monitorizarea a 7 specii de legume şi 4 specii de flori; observaţii fenologice şi măsurători biometrice periodice; monitorizarea generală a serei ca ecosistem semiartificial; înregistrarea fotografică a fazelor de creştere şi dezvoltare a plantelor; prelucrarea şi formarea unei baze de date cu ajutorul mijloacelor electronice de lucru. Rezultatele obţinute până în prezent arată că această tehnologie poate fi implementată cu succes în cultura plantelor cu climat controlat, faza următoare de cercetare fiind dezvoltarea tehnologiei prin optimizări de practică într-o agricultură modernă.

Keywords


radiaţii infraroşii, microclimat, seră, monitorizare

Full Text:

PDF